Kolmen viljan sämpylät

Kolmen viljan sämpylätaikina

Kolmen viljan sämpylät ovat herkullisia pieniä sämpylöitä, jotka voi tarjoilla vaikka keittoruoan kanssa tai aamu- ja iltapalana. Nämä tuoreet sämpylät maistuvat todella herkullisilta!

Kolmen viljan sämpylöissä on käytetty nimensä mukaan kolmea eri viljaa. Tällä kertaa reseptiin valikoitui ruis-, kaura- ja vehnäjauhot. Voit halutessasi vaihtaa ruisjauhot myös ohrajauhoihin. Olen kokeillut reseptiä myös ohrajauhoilla ja se toimii oikein hyvin.

Nämä sämpylät saivat innoituksen aikaisemmin leipomistani ruissämpylöistä, jotka saivat teiltä lukijoilta todella hyvän vastaanoton. Minä tein näistä aika pieniä sämpylöitä, mutta halutessasi voit tehdä sämpylöistä myös hieman suurempia tai vaikka yhden suuremman leivän. Tarkkaile silloin paistoaikaa vielä tavallista tarkemmin.

Toivottavasti nämä ihanan rapeakuoriset sämpylät maistuvat myös sinulle!

Kolmen viljan sämpylät

Komen viljan sämpylät

(noin 8-10 kpl)

3 dl vettä
2 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 1/2 dl ruisjauhoja
1 1/2 dl kaurajauhoja
noin 3 dl vehnäjauhoja
2 rkl ruokaöljyä

Lämmitä vesi noin +42 asteiseksi. Lisää joukkoon kuivahiiva, suola ja sokeri. Lisää ruis- ja kaurajauhot nesteen joukkoon. Lisää vehnäjauhoja vähitellen seokseen. Vaivaa taikinaa koneella 5-10 minuutin ajan tai käsin hieman kauemmin. Lisää öljy ja vaivaa taikina vielä sekaisin.

Nosta sämpylätaikina lämpimään paikkaan nousemaan noin puolen tunnin ajaksi.

Kaada sämpylätaikina vehnäjauhoilla jauhotetulle tai öljytylle leivonta-alustalle. Lisää tässä vaiheessa tarvittaessa vielä vehnäjauhoja joukkoon, jotta saat sämpylätaikinasta helposti käsiteltävän. Jaa se haluamasi kokoisiksi paloiksi. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja nosta uunipellille leivinpaperin päälle.

Anna sämpylöiden kohota vielä uunipellillä leivinliinan alla noin vartin ajan. Ripottele sämpylöiden päälle hieman jauhoja, viillä pintaan haluamasi kuvio. Paista sämpylöitä 225 asteessa noin 12-15 minuutin ajan, sämpylöiden koosta riippuen.

Vinkki! Voit laittaa uunin pohjalle uuninkestävä astia, jossa on kiehuvaa vettä tai suihkuttaa uuniin sumutinpullolla hieman vettä, jotta uuni on kostea. Näin saat hyvin rapean kuoren sämpylöille.

Vinkki! Jos käytät kiertoilmauunia, niin muista silloin pienentää paistolämpötilaa. Huomioi, että paistolämpötila ja paistoaika on aina viitteellinen ja uunista riippuvainen.

Helppo sämpylätaikina
Herkulliset rapeakuoriset sämpylät
Terveelliset kolmen viljan sämpylät

Katso blogista myös nämä herkulliset leipäreseptit:

Pienet ruisleivät
Helpot ja herkulliset porkkanasämpylät
Kaurainen peltileipä

Seuraa Pullahiiren leivontanurkkaa myös Instagramissa ja Facebookissa!

Kommentoi

  1. Pauliina says:

    Voisihan näihin lisätä esiin desin juustoraastetta vai muuttuuko koostumus?

    1. Hei! Varmasti voi lisätä hieman juustoraastetta joukkoon makua tuomaan. Tarkkaile samalla tuota tarvittavaa jauhomäärää, jotta sämpylät pysyvät kuitenkin pehmeinä. Nämä ovat hieman ”tuhdimpia” kuin ihan vehnäjauhoista tehdyt sämpylät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close