Herkulliset ruissämpylät

Sämpylänpuolikas, jolle levitetään voita puisella voiveitsellä.

Herkulliset ruissämpylät valmistuivat tällä kertaa kaapin perälle jääneistä ruisjauhoista, jotka halusin käyttää pois. Toki on muutenkin ihan hyvä korvata vaaleita vehnäjauhoja tummemmilla ja kuitupitoisemmilla jauhoilla. Nämä sämpylät sopivat täydellisesti vaikka koululaisten välipalaksi tai keittoruokapäivänä paistettaviksi.

Itse olen pidentänyt kaupassakäynnin välejä nyt tänä poikkeuksellisena aikana huomattavasti. Pyrin käymään kerran viikossa ruokakaupassa, joten loppuviikosta leivät ovat jo yleensä loppuneet. Niinpä leivon usein jääkaappisämpylöitä tai vehnäsämpylöitä, jotta olisi jonkinlaista leipää tarjolla.

Nyt tuo ruisjauhopussi innoitti tällä kertaa leipomaan nämä sämpylät, joissa mukailin perinteistä rapeakuoristen vehnäsämpylöiden reseptiä. Luulen, että lähden joku kerta kokeilemaan ihan oikean ruisleivän tekemistä. Sekin on jäänyt todella vähälle. Ruisleivän leipominen on tuntunut aina suurelta haasteelta.

Nämä herkulliset sämpylät herättivät paljon keskustelua ja viestejä Instagramin puolella, joten katso alta tämä resepti ja leivo herkulliset ruissämpylät lähimmäisten ja itsesi iloksi.

Ruissämpylät

5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 1/2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1/2 dl (rypsi)öljyä
4 dl ruisjauhoja
noin 7 1/2 dl vehnäjauhoja

Lämmitä vesi noin 42 asteiseksi. Sekoita veden joukkoon kuivahiiva, suola, sokeri sekä öljy. 

Mittaa jauhot ja lisää ensin ruisjauhot nesteen joukkoon. Lisäile sen jälkeen vehnäjauhoja vähitellen, jotta saat taikinasta alustamalla kimmoisan. Alusta taikinaa koneella tai käsin noin 10-15 minuutin ajan. 

Suojaa taikinakulho esimerkiksi leivinliinalla ja nosta kulho lämpimään paikkaan kohoamaan noin 45 minuutin ajaksi. 

Nosta taikina pois kulhosta leivinalustalle ja pyörittele taikinasta sopivan kokoisia sämpylöitä. 

Nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille, viillä terävällä veitsellä kuvioita pintaan ja anna sämpylöiden nousta vielä noin 15-30 minuutin ajan ennen paistamista. 

Suihkuta sumutinpullolla vettä uuniin ennen paistamista, tai lisää noin 1/2 dl vettä uuniin pohjalle. Näin saat ihanan rapean pinnan sämpylöille.

Paista sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 12-13 minuutin ajan, tai kunnes kypsiä. Paistoaika on viitteellinen, joten seuraa sämpylöiden kypsymistä paiston ajan.

Herkulliset ruissämpylät. Useita sämpylöitä tarjottimella.
Leikattu sämpylä puisella leikkuudella voiveitsen kanssa.
sämpylän voitelu voilla

Kurkkaa blogista myös nämä herkulliset sämpyläreseptit:

Helpot herkkusämpylä
Kauraiset viipalesämpylät
Peltileipä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close