Joulukalenteri – Luukku 3: Herkulliset ja värikkäät taffy-karkit

Erilaiset karkkireseptit ovat herkullisia jouluviemisiä ja usein toivelistalla näin joulunajan reseteihin. Tein tällaisen salt water taffy-reseptin tälle vuodelle yhdeksi herkulliseksi joulukalenterin luukuksi. Nämä kääritään jokainen yksitellen esimerkiksi leivinpaperiin. Näihin voi myös käyttää makuja/aromeja ja värejä oman mielensä mukaisesti. Itse olen käyttänyt makuina mansikkaa, banaania sekä sitruunaa. Kaikki sopivat todella hyvin näihin karkkeihin. 


Kuten nimikin sanoo, niin nämä ovat suussa tahmeita ja varmasti hammaslääkäreiden painajaisia… Nämä ovat alkuun kovia, mutta suussa pehmenevät herkullisen tahmeiksi toffeiksi. Voihan näitä vain imeskelläkin, jos niin haluaa. Tämän karkin alkuperä vie  Amerikan New Jerseyn osavaltioon ja on voinut matkalla Suomeen hieman muuttaa muotoaankin 🙂 Tämä on kuitenkin hyvin ”suussa sulava” herkku!Salt water taffy

2
½ dl sokeria

1
rkl maissitärkkelystä

1
¾ dl maissisiirappia/ glukoosisiirappia

1
dl vettä

1
rkl voita

1
tl glyseriiniä

noin
½ tl suolaa

(elintarvikeväriä
ja makuaineita)

Mittaa
sokeri ja maissitärkkelys kattilaan. Sekoita vispilällä hyvin sekaisin. Lisää
joukkoon loput aineet elintarvikeväriä ja makuaineita lukuun ottamatta.
Kuumenna kiehuvaksi vispilällä sekoitellen. Kun seos alkaa kiehua, niin laita
sokeri-/paistomittari kattilaan ja laita kansi kattilan päälle. Kuumenna seosta,
kunnes lämpötila saavuttaa 120 asteen lämpötilan. Lisää joukkoon väriaine ja makuaine. Kaada seos öljytyn leivinpaperin päälle
ja odota, että massa jäähtyy käsin kosketeltavaksi. Voit sekoitella jäähtyvää massaa
öljytyllä lusikalla, mutta massa on hyvin tarttuvaa. Kun massa on käsin
kosketeltavan lämpöistä, voit aloittaa massan käsittelyn. Suosittelen käyttämään kertakäyttöisiä hanskoja tässä työskentelyvaiheessa. 

Vedä ja taita massaa kaksin
käsin niin monta kertaa, että pinta muuttuu satiiniseksi. Kun massa alkaa jäähtyä, tee siitä
pitkä tanko ja leikkaa öljytyillä saksilla sopiviksi paloiksi. Kääri kaikki
palat leivinpaperiin ja salt water taffy on valmista! 

Pakkaa karkit karkkipusseihin ja tee paperista kauniit etiketit tai käytä valmiita tarroja.  

Vinkki! Massan työstäminen käsin käy niin, että massa otetaan molempiin käsiin ja aletaan vetämään massaa. Tämän jälkeen massa taitetaan käsissä ja ja vedetään uudestaan. Tätä jatketaan kunnes pinta alkaa olla satiininen ja tarpeeksi käsitelty. Tämän jälkeen massa pyöritellään tangoksi ja leikataan saksilla paloiksi. Yritän saada tänne lisättyä vaihekuvan siitä kuinka tuo taittelu tehdään. Koska tuossa on aina molemmat kädet kiinni, ei vaihekuvaa vielä ole ikävä kyllä tarjolla.  Jos tuo massan käsittely tai resepti muutoin herättää kysymyksiä, niin vastailen niihin mielelläni kommenttilaatikossa tämän päivityksen alapuolella. Nyt kun nuo vaihekuvat puuttuvat, niin yritän sanallisesti saada tekniikan selitettyä.

Kommentoi

 1. Elisa LPP says:

  Näyttääpäs ne herkulliselta!

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitos 🙂 Maistuu myöskin. Toisaalta näissä on se hyvä, että näitä ei voi kourakaupalla syödä, kun kestää hetken lämmetä suussa …

 2. Nimetön says:

  Mistä saa ostaa glyseriiniä? 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hyvä kysymys! Jäikin laittamatta tuohon tekstiin tarkemmin. Tuota glyseriiniä/glyserolia saa ostaa leivontatarvikeliikkeistä. Myös apteekista voi kysäistä. Itse olen kysynyt apteekista ja sanottiin, että heidän glyseriini/glyseroli soveltuu pienissä määrin myös elintarvikkeeksi. Kannattaa kuitenkin vielä tarkistaa asia vielä tarkistamisen jälkeenkin, ettei tule mitään yllätystä.

 3. Päpsy ;) says:

  Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

 4. Päpsy ;) says:

  Mistä saa maissisiirappia?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Maissisiirappia voi löytää etnisistä liikkeistä, mutta tuo glukoosisiirappi toimii ihan yhtä hyvin ja löytyy suuremmista kaupoista ihan sokerihyllystä. Molemmilla olen tehnyt onnistuneesti.

 5. elo.arc says:

  Voikohan makeiset tehdä ilman tuota glyseriiniä? Ts. Onko se esim. rakenteen kannalta aivan oleellinen, mitä luulet?

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kyllä minä se siihen lisäisin. Toki reseptiä voi kokeilla myös ilman. Epäilisin, että karkeista tulee kovempia ilman glyseriiniä…

 6. Päpsy ;) says:

  Glugoosisiirappia löytyy kaapista jo, mutta monessa amerikkalaisessa ohjeessa, joten siksi mietin et mistä sitä saa 😀

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Aika usein voi käyttää tuota glukoosisiirappia tai sitten vaikka panimosokeria maissisiirapin tilalla. Mutta tosiaan jostain etnisestä kaupasta voi tuota kysellä ja jopa löytääkin. Itse olen sitä joskus tuliaisena tuonut 🙂

 7. Tiina says:

  Missä vaiheessa nuo makuaineet ja väri lisätään?? Yritin lukea tuon ohjeen moneen kertaan, mutta en löytänyt. Tai ainakaan huomannut. 🙂 Ja kuinka paljon kannattaa tuota makuainetta lisätä? Siihen tarkotukseen käy varmaankin esim. sitruunaesanssi.

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Kiitokset huomiosta. Laitoin sen nyt tuonne eli kuumennuksen jälkeen lisätään. Minulla on hyvin erityyppisiä esansseja. Todella vaikea sanoa tarkkaa määrää. Lidlin esansseista laitan näihin yhden ampullin.

 8. @Linnea says:

  Tätäkin täytyy koittaa lahjaksi tehdä… 🙂

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hieno homma!

  2. @Linnea says:

   Huomena Confetista hakemaan glyseriiniä ja Lidlin maku ampullejakin löytyy 🙂

  3. Pullahiiri/Taru says:

   Hei, hieno juttu! Tule kertomaan mitä pidit!

 9. Villainen says:

  Tein eilen karkkeja lapsille. Niin herkullisia:) mietin vain että täytyisikö jotain ainetta olla enemmän vai teinkö jonkin vaiheen väärin, kun karkkini olivat täysin imettäviä eikä toffeemaisia suussa? Maku oli kyllä mahtava:)

  1. Pullahiiri/Taru says:

   Hei! Kiva, kun kokeilit reseptiä. Suurin lopputulokseen vaikuttava kohta reseptissä on tuo lämpötila. Jos siinä kovasti menee yli, tulee karkeista kovia ja jos taas jää paljon alle, saattaa karkit olla liian pehmeitä. Lisäksi tuo massan käsittely tuossa keittämisen jälkeen on tärkeässä roolissa lopputuloksen kannalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close