Omenapiirakka vaniljatäytteellä

Helppo omenapiirakka

 

Omenapiirakka vaniljatäytteellä valmistui hetken mielijohteesta, kun keittiön pöydällä oli vielä omenoita ja kaapissa oli jäljellä vaniljakreemijauhetta. Olen viime aikoina yrittänyt koko ajan enemmän ja enemmän hyödyntään hävikkiin meneviä tuotteita leivonnassa. Aikaisempaan omenareseptiin hyödynsin jääkaappiin jääneet tortillat ja kaupan hävikkilaatikon omenat. Kun näitä omenoita riitti vielä muuhunkin, niin päätin jatkaa edelleenkin tällä syksyisellä omenalinjalla. 

Tässä piirakassa on muropohja, runsaasti omenaa sekä vaniljakreemistä tehty täyte siinä pohjan ja omenoiden välissä. Nyt halusin käyttää runsaasti omenoita tähän piirakkaan. Sain mahdutettua noin viisi omenaa tähän piirakkaan, mutta toki omenoiden menekki riippuu käytettävien omenoiden koosta. 

Muropohjan voit valmistaa joko koneella tai käsin. Leikkuuterällä varustetulla koneella pohjan valmistaminen käy todella helposti. Molemmat ohjeet löydät reseptin alta. 

 

Vaniljainen omenapiirakka
easy apple pie or apple tart

Löydät reseptin alta myös tarkemmat ohjeet vaniljakreemitäytteen valmistamiseen. Kaupoissa myydään monia eri valmistajan kreemijauheita, joiden sekoitussuhteet eroavat hieman toisistaan. Valmiin vaniljakreemin koostumus saa olla vanukasmaisen lusikoitavaa ennen uuniin laittamista. Voit notkistaa liian paksua kreemiä lisäämällä nestettä kreemin joukkoon. Jos taas kreemi on liian löysää, niin lisäile hieman kreemijauhetta. Lisätessäsi vaniljakreemin joukkoon nestettä tai kreemijauhetta, niin lisäile vähän kerrassaan, jotta saat täydellisen koostumuksen kreemille. 

Minä kuorin omenat ja poistin siemenkodat. Sen jälkeen puolitin ja siivutin omenat ohuiksi siivuiksi. Näin sain omenat näyttävästi piirakan päälle. Pienimpiin tyhjiin kohtiin puolitin vielä nuo puolikkaat omenat, jotta sain täytettyä myös pienet kolot sopivilla omenapaloilla. Voit kuitenkin laittaa omenat oman maun mukaan piirakan päälle. Ihan kamalan suuriksi lohkoiksi niitä ei kannata laittaa, jotta ne ehtivät pehmentyä sopivasti paiston aikana. 

Kurkkaa alta tämän maukkaan omenapiirakan resepti ja leivo herkullinen piirakka vaikka päiväkahvin kaveriksi! 

Vaniljakreemillä täytetty omenapiirakka

Omenapiirakka vaniljatäytteellä

Pohja
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja
3/4 dl tomusokeria
2 rkl kylmää vettä

Täyte
noin 1 1/2-2 dl vaniljakreemijauhetta*)
4 dl maitoa
noin 5 omenaa
3 rkl sokeria
1-2 tl kanelia

Pilko kylmä voi pieniksi paloiksi ja laita se yhdessä vehnäjauhojen sekä tomusokerin kanssa leikkuuterällä varustettuun monitoimikoneen kulhoon. Pyöräytä ainekset hienoksi muruksi. Lisää vesi mahdollisimman kylmänä joukkoon ja pyöräytä sekaisin. Työstä käsin taikinasta pallo. Painele pohjataikina vuokaan (noin 24 cm). Käytä tarvittaessa apuna vehnäjauhoja. Kun taikina on tasaisesti vuoan pohjalla ja reunoilla. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen ja nosta piirakkavuoka jääkaappiin uunin lämpeämisen ajaksi. 

Laita piirakkapohjan päälle leivinpaperi ja leivinpaperin päälle joko kuivia herneitä tai paistokuulia, jotta taikina pysyy hyvin paikoillaan vuoassa paiston aikana. Paista pohjaa 175 asteessa noin kahdeksan minuutin ajan. Ota piirakkavuoka pois uunista ja nosta kuivat herneet tai paistokuulat leivinpaperin kanssa pois pohjan päältä. 

Valmista täyte jo piirakkapohjan ollessa uunissa. Mittaa kulhoon vaniljakreemijauhe sekä maito. Vatkaa ne parin minuutin ajan sekaisin. Anna vaniljakreemin seistä muutaman minuutin ajan ja tarkista koostumus (kts. tarkempi ohjeistus alta). Kuori omenat ja poista omenoista siemenkodat. Puolita omenat ja siivuta ne ohuiksi siivuiksi. Levitä vaniljatäyte esipaistetun pohjan päälle ja nosta omenasiivut haluamallasi tavalla täytteen päälle. Sekoita sokeri ja kaneli keskenään. Ripottele kaneli-sokeriseos omenoiden päälle. Paista piirakkaa 175 asteessa noin 30 minuutin ajan. 

Anna piirakan jäähtyä paiston jälkeen ja tarjoile jäähtyneenä! 

Vinkki! Voit valmistaa pohjan myös nyppimällä käsin kylmä voi, vehnäjauhot sekä tomusokeri hienoksi muruksi. Lisää lopuksi kylmä vesi joukkoon ja työstä taikinasta kiinteä. 

*) Vaniljakreemijauheissa on merkkikohtaisia eroja, joten katso vaniljakreemijauhepaketista tarkemmin kreemijauheen sekoitussuhde. Lisää nestettä, jos seos on liian paksua. Jos taas tuntuu, että valmis vaniljakreemi on liian löysää, niin lisää hieman kreemijauhetta. Valmiin vaniljakreemin on hyvä olla sellaista vanukasmaisen lusikoitavaa ennen piirakan päälle levittämistä. 

apple pie with vanilla custard filling

omenapiirakka kanelisokeri

apples with vanilla

omenapiirakka ja vaniljatäyte

apple tart decoration

Seuraatko Pullahiiren leivontanurkkaa jo Instagramissa

Tule mukaan, niin näet ensimmäisten joukossa mitä keittiössäni puuhailen ja saat tiedon uusista resepteistä! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close