Joulukalenteri – Luukku 18: Joulukinkun paisto-ohjeet

Minä olen perinteiden ystävä. Tietyt tavat toistuvat samalla kaavalla vuodesta toiseen varsinkin tiettyinä juhlapäivinä. Joulun aikaan näitä perinteitä tulee noudatettua aika tarkkaan. Yksi perinteistä on kinkun paistaminen jouluaatton vastaisena yönä. En tiedä mikä siinä on, että se pitää aina tehdä tuohon aikaan, koska mukavampaahan se olisi nukkua rauhassa, eikä heräillä pitkin yötä. Tämä vaan on ollut se minun kinkunpaistoajankohtani. Toisaalta jouluaattoaamuna on ihana, kun kinkku on kuorrutettuna ja jäähtyneenä ja saan leikata ne ensimmäiset ohkaiset siivut kinkusta. Siihen päälle itse tehtyä hyvin voimakasta sinappia ja siinä on se mitä itse joulun ajan ruoasta eniten kaipaan.

Kun kinkku on paistunut ylikypsäksi ja omatekemä sinappi on valmiina, niin jouluruokapöydän tärkeimmät osat on jo tehty. Toki syön joulupöydästä paljon muutakin, mutta tyytyväisyyteni on taattu näillä kahdella asialla.

Kirjasin tähän alle teille lukijoille joulukinkun paisto-ohjeet ja sen, kuinka minä kinkun paistan. Käytän aina paistopussia ja kuorrutan kinkun korppujauhoilla ja sinappihunnulla. Minä pidän ylikypsästä kinkusta, joten kinkun sisälämmön nostan tuonne 80 asteen tietämille. Tänä vuonna saan hieman jännittää tuota paistoa, koska meillä on vaihdettu uuni ja se paistaa aika voimakkaasti alapuolelta. Näin ollen saan vahtia kinkkua vielä normaalia tiuhempaan tahtiin.

Tuorekinkun paisto-ohjeet

Huuhtele kinkku vedellä. Kuivaa kinkun pinta. Jätä verkko paiston ajanksi kikkuun ja nosta kinkku paistopussiin, nahkapuoli ylöspäin. Sulje paistopussi ja leikkaa ylhäältä yksi kulma auki.

Nosta kinkku puhtaalle korkealaitaiselle uunipellille ja laita kinkkuun lämpömittari. Lämpömittarin tulee olla mahdollisimman keskellä kinkkua. Tarkista, ettei lämpömittari osu luuhun.  

Kun kinkun sisälämpötila on noin 10 astetta, voit laittaa kinkun lämpimään uuniin. Paista kinkkua ensimmäiset 30 minuuttia 200 asteessa ja laske sen jälkeen paistolämpötilaa 100 asteeseen. Jatka paistamista noin 1 tunti 30 minuuttia per kilo, kunnes kinkun paistolämpömittari näyttää 75-82 astetta. Kinkku on kypsää 75 asteisena, mutta ihanan mureaa ja ylikypsää se on noin 80-82 asteisena. 

Nosta kinkku kuumuutta kestävälle tarjoiluastialle. Poista jäähtyneestä kinkusta verkko ja silava. Voitele kinkun pinta sinapilla. Ripottele sinappihunnun päälle korppujauhoja. Laita kinkku vielä uudestaan uuniin 225 asteeseen grillivastuksen alle, jotta pinta saa hieman väriä. Vahdi paistoa koko ajan, jotta pinta ei pala.

Säilytä kinkku aina kylmässä. Eviran nettisivuilta voit tarkistaa vielä ruokien säilytys- ja tarjoilulämpötiloja täältä ja täältä

Pakastekinkun paistaminen

Jos sinulla on pakastekinkku, muista ottaa kinkku sulamaan hyvissä ajoin. Ota huomioon, että kinkun sulatus kestää kauan. Suuren (noin 8-12 kg) kinkun sulattaminen saattaa kestää jopa 4-5 vuorokautta. Kinkku nostetaan pakastimesta jääkaappiin sulamaan. Paistopäivänä kinkku otetaan huoneenlämpöön noin viisi tuntia ennen paistamista, jotta kinkun sisälämpötila saadaan noin 10 asteiseksi. 

Paista pakastekinkku myös yllä olevan paisto-ohjeen mukaisesti.

Paistorasvan hävittäminen

Muista ottaa kinkusta irtoava paistorasva talteen. Älä missään tapauksessa kaada sitä viemäriin vaan purkita se vaikka tyhjään maitotölkkiin ja hävitä muiden talousroskien joukossa. Voit myös kierrättää paistorasvan esimerkiksi Kinkkutemppu-tempauksen mukaisesti, jolloin rasvasta tehdään polttoainetta. 

Vielä viikko ja joulu on täällä! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close