Kaura-porkkanasämpylät

Kaura-porkkanasämpylät

Kaura-porkkanasämpylät ovat ihanan pehmeitä ja herkullisia. Ne valmistuvat helposti ja maistuvat vaikka keittoruoan rinnalla.

Porkkanasämpylät ovat olleet aikaisemminkin meillä todella suosittuja, joten sen vuoksi valitsin porkkanan myös tähän taikinaan. Kaura sopii erinomaisesti minun mielestäni porkkanasämpylöihin. Aikaisemmat porkkanasämpylät olen tehnyt viipalesämpylätekniikalla, nämä tällä kertaa ihan tavalliseen tapaan pyörittelemällä.

Tämä taikina oli helppo käsitellä ja leipoa. Nostatin sämpylätaikinan hieman huoneenlämpöä lämpimämmässä uunissa, jossa taikina nousikin oikein mukavasti. Tämä on hyvä kikka, jos haluaa hieman nopeuttaa taikinan nostatusta. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei uuni saa olla liian lämmin tai kuuma.

Kurkkaa alta herkullinen pehmeiden kaura-porkkanasämpylöiden resepti!

porkkanasämpylät

Kaura-porkkanasämpylät
(noin 9 kpl)

5 dl vettä
1 1/2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1 iso porkkana
noin 8 dl vehnäjauhoja

(vettä, vehnäjauhoja, kaurahiutaleita)

Lämmitä neste noin +42 asteiseksi ja kaada kulhoon. Lisää joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Sekoita ja anna seistä noin viiden minuutin ajan.

Lisää joukkoon suola ja kaurahiutaleet. Raasta porkkana hienoksi raasteeksi ja lisää myös raaste joukkoon. Mittaa noin puolet jauhoista edellisten joukkoon ja alusta taikinaa koneella tai käsin. Lisäile jauhoja, kunnes taikina irtoaa hieman kulhon reunoista. Taikina saa olla kuitenkin löysähköä.

Peitä taikinakulho leivinliinalla tai tuorekelmulla ja anna taikinan kohota noin 30-60 minuutin ajan. Voit hieman nopeuttaa taikinan nostatusta valitsemalla lämpimän paikan (esim. hieman lämmitetty uuni). Huomioi kuitenkin, ettei kohotuspaikka saa olla liian lämmin tai kuuma, jotta hiiva ei menetä tehoaan. 

Ripottele leivonta-alustalle hieman vehnäjauhoja ja kaada kohonnut taikina jauhojen päälle. Ripottele vielä taikinan päälle jauhoja ja työstä taikinaa hetki. Muotoile taikinasta tanko ja leikkaa se noin yhdeksään osaan.

Pyörittele taikinapalat pyöreiksi sämpylöiksi ja nosta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille. Jätä sämpylät kohoamaan leivinliinan alle noin 15 minuutin ajaksi. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele päälle hieman jauhoja ja kaurahiutaleita.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 14 minuutin ajan, tai kunnes sämpylät ovat kypsiä.

Lisävinkki! Anna taikinan nousta sen aikaa, että se on selvästi kohonnut.

kaurasämpylät
Tuoreet sämpylät
Pehmeät sämpylät resepti
Tuoreet pehmeät sämpylät

Edit 21.1.22: Korjattu nostatusaika 20-60 min. -> 30-60 min.

Kommentoi

 1. Tarja Tikkanen says:

  Leivon tuorealla hiivalla. Paljon tuoretta kuivan tilalle laitetaan?

  1. Hei, Tuorehiivaa voisi laittaa ehkä noin 20 g. Olen vähentänyt hieman hiivan määrää niin pullataikinassa kuin leipä- ja sämpylätaikinoissakin. Tarvittaessa voi pidentää hieman nostatusaikaa, jos taikina ei ehdi nousemaan halutussa ajassa.

 2. marina says:

  nyt kokeilemaan ihania sämpylöitä.. ohjeella..

  1. Kiva, jos innostuit kokeilemaan!

 3. Linda says:

  Hei. Ei toiminut, jäivät pesusienimäisiksi ja aavistuksen raakaa sisältä. Roskiin joutavat, koska ei kukaan halua syödä raakoja. Tein reseptin mukaan, annoin taikinan kohota ja kokeilin kypsyyttäkin tikulla.
  Puttuukohan taikinasta öljy?

  1. Hei! Ikävä juttu, jos sämpylät olivat raakoja sisältä. Lämpötilat ja paistoajat ovat aina viitteellisiä, sillä uuneissa voi olla suuriakin heittoja lämpötilojen kanssa. Tällöin myös paistoaikaa pitää muutella uunin mukaan. Tikkutesti ei toimi hiivataikinoissa samaan tapaan kuin esimerkiksi kakkupohjissa ja muffinsseissa. Öljyä ei tällä kertaa tähän taikinaan tule laisinkaan.

 4. Carmen says:

  Ne ovat herkullista! Mutta laitoin enemmän jauhoja. Laitoin varmasti noin 10 DL vehnäjauhoja, silti ne ovat ihania pehmeitä!

  1. Kiva, kun kokeilit reseptiä! Taikina saa olla löysähköä, mutta varmasti onnistuu hieman suuremmallakin jauhomäärällä.

 5. Onko paistoaika ja asteet oikein? Oon nyt tehnyt 2 kertaa tällä reseptillä ja molemmilla kerroilla paistoaika on paljon pitempi. Yleensä resepteissä oleva paistoaika on ollut sopiva minun uunilleni.

  1. Hei! Kannattaa tarkkailla aina paistotulosta ja leivonnaisen kypsyyttä. Uuneissa on suuria eroja, joten paistoaika on aina viitteellinen. Itse useimmiten paistan sämpylät juuri tällä tavoin. Voit myös tarvittaessa nostaa hieman paistolämpötilaa omassa uunissasi. Jos sinulla on mahdollista käyttää kiertoilmauunia, niin kokeile sitä. Silloin kannattaa hieman pudottaa paistolämpötilaa.

 6. Marttakerho says:

  ONKOHAN hiivan määrä ohjeessa liian pieni, On, eli samalla ohjeella 1 PUSSI KUIVAHIIVAA eli 11 grammaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close