Piimäpiirakka eli rahkapiirakka

Perinteinen piimäpiirakka eli rahkapiirakka

Perinteinen piimäpiirakka eli rahkapiirakka on ainakin itselleni omasta lapsuudesta hyvin tuttu leivonnainen. Herkullinen pullapohja ja rahkainen täyte sopivat todella hyvin yhteen. Tämä on kuin suuri rahkapulla, jossa vaan täytettä on reilummin suhteessa pullan määrään.

Meillä tällaista pullapohjaista piirakkaa on aina kutsuttu piimäpiirakaksi. Tiedän myös muiden karjalaisia sukujuuria omaavien käyttävän tuota nimitystä rahkapiirakasta. Piimäpiirakan juuret jäivät minua mietityttämään, joten halusin etsiä asiasta lisätietoa.

viipurilainen piimäpiirakka

Piimäpiirakan historiaa

Sanotaan nyt heti alkuun, että olisi tietysti ensin pitänyt kysyä omalta äidiltä, eikä lähteä ”merta edemmäs kalaan”. Myöhemmin äitini kanssa piimäpiirakan historiasta keskustellessani hän osasi minulle avata asiaa. Piimäpiirakan täyte tehtiin aikoinaan lämmitetystä piimästä, josta hera valutettiin pois. Äitini muisti vielä kuinka mummoni oli aikoinaan tuon piimäpiirakan täytteen valmistanut. En oikein tiedä, miten asia ei ollut koskaan aikaisemmin noussut meillä puheeksi. Aina on vaan kutsuttu rahkapiirakkaa piimäpiirakaksi kyselemättä sen historiaa.

Aloitin kuitenkin etsinnät netistä. Etsinnän alussa piimäpiirakka-sanalla tuli hakukoneilla paljon erilaisia piirakkareseptejä, joissa oli käytetty piimää, mutta ne eivät kuitenkaan vastanneet tätä pullapohjaista piimäpiirakkaa. Kaivoin kaapista kummeiltani lähes kolmekymmentä vuotta sitten saamani Salme Tetrin kirjoittaman Viipurin mummon keittokirja-reseptikirjan (1993, WSOY). Ajattelin, että sieltä voisi löytyä vastaus piimäpiirakan historiaan, koska omat juurenikin vievät juuri Viipuriin. Kirjasta löytyikin resepti piimäpiirakkaan. Siinä maitorahkaa kutsutaan paistetuksi piimäksi tai uunipiimäksi.

Paistetun piimän (uunipiimän) eli maitorahkan valmistaminen on kirjassa niin luonnollinen ja tuttu juttu, että sen valmistamista ei kerrota oikeastaan muuta kuin, että uunipiimästä valutetaan hera ennen käyttämistä. Monessa kirjan reseptissä on oletus, että ihmiset tietävät keittiön perustaidot. Ruokatietous on mennyt sukupolvelta toiselle, ja ylipäätänsä asioita on tehty paljon itse, omassa kodissa. Tuo kirja on ollut minulla käytössä aina silloin tällöin näiden vuosikymmenten aikana. Se toimii hyvänä oppaana myös oman suvun ruokahistoriaan, vaikka toki äitinikin on aikoinaan kotona oppinut tekemään monia näitä viipurilaisten perinneherkkuja.

Kirjan piimäpiirakkareseptissä täytteen joukkoon on lisätty myös rusinoita, mutta itse en muista lapsuuden piimäpiirakoissa niitä olleen. Äitini muisteli, että mummoni on jättänyt ne reseptistä pois lasten ja lastenlasten toiveista. Niinpä minäkin tein tämän piimäpiirakan mummoni ja äitini tekemiä piimäpiirakoita mukaillen, ilman rusinoita. Rahkatäytteen päälle voisi toki ripotella myös marjoja, mutta tämä marjaton versio on ainakin meillä ollut se perinteinen piimäpiirakka. Lisään hieman vaniljaa joko vaniljasokerin tai vaniljatahnan muodossa täytteen joukkoon.

Jos sinulla on vielä lisätietoja piimäpiirakan historiasta, niin jätä ihmeessä kommenttisi tähän reseptin alle tai laita minulle sähköpostia [email protected].

Katso alta minun piimäpiirakkareseptini, ja leivo tämä mummojen reseptejä mukaileva piimä- tai rahkapiirakka marjoilla, rusinoilla tai ihan sellaisenaan. Jos marjaisa piimäpiirakka jäi vielä mietityttämään, niin löydät siihen ohjeet ja kuvan reseptin alta.

Rahkapiirakka hedelmillä ja marjoilla

Perinteinen piimäpiirakka eli rahkapiirakka

Pullataikina
2 dl maitoa
2 rkl sokeria
1 tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
1 tl kardemummaa
noin 4-5 dl vehnäjauhoja
50 g voita

Täyte
400 g maitorahkaa
1 dl kermaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
(1 tl vaniljatahnaa tai 3 tl vaniljasokeria)

Lämmitä maito noin +42 asteiseksi. Lisää joukkoon sokeri ja hiiva. Anna seistä muutaman minuutin ajan, jotta seos alkaa hieman kuplia. Lisää joukkoon suola ja kardemumma sekä noin puolet vehnäjauhoista. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrassaan taikinan joukkoon taikinaa käsin tai yleiskoneella työstäen. Lisää loppuvaiheessa huoneenlämpöinen pehmeä voi joukkoon ja työstä taikinasta kimmoisa.

Anna taikinan kohota noin 45 minuutin ajan, tai kunnes taikina on selvästi kohonnut. Voit hieman nopeuttaa kohoamista laittamalla taikinan kulhon kanssa esimerkiksi hieman huoneenlämpöä lämpöisempään uuniin.

Kauli taikina leivinalustan päälle mahdollisimman pyöreäksi levyksi. Kumoa taikina alustan kanssa piirakkavuoan päälle (noin 26 cm) ja irrota taikina alustasta varovasti. Painele taikina hyvin paikoilleen vuokaan, ja päästä mahdollinen ilma taikinan ja vuoan välistä, jotta väleihin ei jää ilmataskuja.

Valmista täyte sekoittamalla kaikki täytteen ainekset kulhossa. Käytä halutessasi vaniljatahnaa tai vaniljasokeria. Kaada täyte pohjan päälle ja leikkaa ylimääräiset taikinat lopuksi pois piirakkavuoan reunan tasolle. Voit kääntää taikinareunoja sormella hieman sisäänpäin. Voit myös halutessasi voidella reunat kananmunalla. Kuvissa näkyvissä piirakoissa voitelua ei ole tehty.

Paista piirakkaa 175 asteisessa uunissa noin 35-40 minuutin ajan, tai kunnes täyte alkaa olla lähes hyytynyt. Täyte saa olla kuitenkin paiston jälkeen lämpimänä vielä keskeltä hieman hyllyvää. Nosta piirakka pois uunista ja anna jäähtyä. Säilytä valmis piirakka jääkaapissa. Piirakka on mielestäni parhaimmillaan huoneenlämpöisenä.

Tarjoile piirakka sellaisenaan, tai halutessasi esimerkiksi hedelmien, marjojen ja kermavaahdon kanssa.

Vinkki! Voit tehdä ylimääräisestä taikinasta koristeita tai ristikon täytteen päälle niin halutessasi. Voitele silloin taikinapalat kananmunalla, niin saat niihin kauniin paistopinnan. Minä paistoin ylimääräisestä taikinasta pienen pullan, koska en halunnut tällä kertaa taikinakoristeita piirakan päälle.

Marjaisa piimäpiirakka

Jos haluat lisätä marjoja täytteeseen, niin sekoita noin 1 1/2 rkl perunajauhoja kohmeisten marjojen (noin 2-3 dl) joukkoon. Suuremmat marjat kannattaa puolittaa tai pilkkoa pienemmiksi paloiksi.

Piimäpiirakka rusinoilla

Jos haluat käyttää rusinoita, niin sekoita rusinat täytteen joukkoon ennen täytteen lisäämistä pullapohjan päälle.

Perinteinen piimäpiirakka
pullapohjainen rahkapiirakka

Tässä alla vielä kuva marjojen kanssa tehdystä piirakasta.

Pullapohjainen marjarahkapiirakka

Katso blogista myös nämä maitorahkaa sisältävät reseptit:

Lakka-mustikkapiirakka
Keväinen sitruunapiirakka
Herkulliset suklaamuffinssit

Kommentoi

  1. Mervi P says:

    Hei! Osaatko sanoa, paljonko kaikenkaikkiaan tähän menee pullataikinaa grammoina? Jos joskus tekisin sekä pikkupullaa että tätä piirakkaa, niin voisin ottaa taikinasta sopivan palan piirakkaan.

    1. Hei, En punninnut tuota määrää, mutta jos teet 5 dl taikinan niin sanoisin, että siitä vajaa puolet tai jopa 1/3 saattaa riittää, kun reunojen yli menevän ylimääräisen laskee pois.

  2. Niina says:

    Mun mummon reseptissä piimän ja maidon sekoitus annettiin happamoitua vuorokauden huoneenlämmössä, sen jälkeen uuniin 150 asteeseen niin että vesi tulee pinnalle. Siivilään valumaan ja maistetaan munalla sokerilla(rusinoilla). 2,5 litrasta nestettä tulee aika vähä rahkaa. Tapaan laittaa 2 astiaan tekeytymään

    1. Ihana saada teiltä näitä viestejä ja kommentteja. Olen saanut monenlaisia reseptejä tuohon piimäpiirakkamassan valmistukseen piimästä. Tämä on taas hieman erilainen resepti kuin aikaisemmat. Kiitos, kun jätit tänne kommentin ja reseptin myös muiden nähtäville!

  3. Tarja Harju says:

    Minä tunnistin uunipiimän
    kokkelipiimäksi mummolastani ja tätilästäni Polvijärvellä 1950-1960.

    1. Oi, ihanaa! Olenkin saanut tästä aiheesta monia sähköposteja ja kommentteja/viestejä somen puolella. Ihana, kun jaatte muisteluita asiasta.

  4. Anneli Pesonen says:

    Mirri
    Muistini mukaan karjalainen äitini valmisti kokkelipiimän piimäpiirakkaa varten näin. Maito hapatettiin huoneen lämmössä viilimäiseksi laakeassa astiassa. Hapantuneeseen maitoon äiti leikkasi pohjaa myöten veitsellä ruudukon, neliöt ehkä n. 2,5 x2,5 cm. Astian hän siirsi useaksi tunniksi uuniin mietoon lämpöön. Mikäli ruudukon teko ei onnistunut ennen uuniin laittoa, niin piimä sai olla vähän aikaa uunissa ennen ruudutusta. Kun piimä oli juoksettunut ja kovettunut, se sai vähän jäähtyä. Kaikki hera täytyi saada pois. Äitini valutti sen harsokankaan läpi. Herattomaan piimään hän lisäsi kermaa, kananmunan, sokeria, vaniljasokeria ja rusinoita. Kuten Niina kertoi, niin 2,5 litrasta nestettä tulee aika vähän ”rahkaa”. En osaa sanoa kuinka paljon lähtötilanteessa maitoa piti olla, että saatiin uunipellillinen ihanaa piimäpiirakkaa.

    1. Kiitos tästä ohjeesta! Nyt on pakko kesällä saada kokeiltua tuota itse tehtyä täytettä. Versioita tuntuu olevan monia, mutta niissä on kyllä todella paljon yhtäläisyyksiä. Mukava oppia vanhoja tapoja, jotka ovat jo hieman jääneet unholaan. Kiva, kun tätä kautta saan nostettua asiaa esille ja muutkin voivat innostua kokeilemaan!

  5. Terttu Suomela says:

    Itse tehty rahka on karkearakeisempaa kuin ostettu. On tutumpaa lapsuudesta. Olen nyt muutaman kerran tehnyt ja tykkään. Teen sen piimästä.
    Tuota kokkelipiimän tekoa en tiennyt. Olenkin sitä ihmetellyt miten se tehtiin. Kiitos tiedosta. Muistan kyllä kotona kun maitoa oli puuhellan reunalla ja sen kun äiti teki niitä viiltoja. Ehkä joskus kyselinkin mutta unohtanut olin!! Rahkapiirakka on paljon parempaa itse tehdystä rahkasta. 😍

    1. Kiitos kommentistasi! Ihania muistoja! Minä kyllä ehdottomasti otan nämä kaikki vinkit ylös ja yritän tehdä myös itse tuon täytteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close