Sahramituulihatut

Vadelma-sahramituulihatut

Hyvää Lucian päivää!

Sahrami on usein suuressa roolissa Lucian päivän herkuissa. Niinpä tänä vuonna päätin tehdä sahramituulihattuja. Tämä on minun luottoreseptini, kun leivon tuulihattuja. Maustoin tuulihattutaikinan tällä kertaa sahramilla ja täytin jäähtyneet sahramituulihatut kermavaahdolla ja vadelmahillolla.

Sahrami on mausteena arvokasta ja se myydäänkin hyvin pienissä pakkauksissa. Yhdessä pakkauksessa on 0,5 grammaa sahramia. Näihin tuulihattuihin käytin puolet tuosta määrästä. Jos pidät kovasti sahramin mausta, niin toki voit lisäillä sitä hieman enemmänkin taikinan joukkoon. Sahrami antaan maun lisäksi myös kaunista keltaista väriä leivonnaisille ja ruoille, joissa sitä käytetään. Sahramin voi myös nähdä pieninä punaisina tai keltaisina pisteinä leivonnaisessa. Sahramissa on aika voimakas tuoksu sekä jokseenkin kitkerä maku. Sen vuoksi sitä käytetään pieninä määrinä niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin.

Nämä ihanat pienet tuulihattuleivokset maistuvat varmasti näin joulunodotuksen aikaan. Tuulihatut ovat yllättävän helppoja tehdä. Tuulihatuilla on ilmeisesti aika haastava maine, koska osa vierastaa niiden leipomista. Kun tuulihattutaikinan valmistaa ohjeiden mukaan ja paistaa niitä tarpeeksi kauan, saa ihanan makuisia ja kauniita leivonnaisia. Jos tuulihattuja paistaa liian vähän aikaa, ne voivat lässähtää paiston jälkeen. Niinpä pitkä paistoaika on hyvä muistaa, jotta tuulihatut pitävät kauniisti kohonneen muodon. Tuulihatuissa on vielä se hyvä puoli, että tuulihatut voi täyttää makeilla ja suolaisilla täytteillä. Näin saat helposti eri makuisia leivonnaisia kahvipöytään tarjolle.

Näissä leivonnaisissa käytin kermavaahdon pursottamiseen tuolla alempana kuvassa näkyvää hieman erikoisempaa pursotusterää. Voit kuitenkin pursottaa tai lusikoida kermavaahdon tuulihattujen sisään. Tällä kertaa minä laitoin hillon kermavaahdon keskelle, mutta toki hillon voisi levittää vaikka tuulihatun alapinnalle, kermavaahdon alle.

Sahramituulihatut vadelmatäytteellä

Sahramituulihatut vadelmatäytteellä (noin 20-30 kpl)

Tuulihatut
100 g voita
2 dl vettä
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1/2 tl suolaa
0.25 g sahramia
4 kananmunaa

Täyte
4-5 dl vispikermaa
4 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
vadelmahilloa

(tomusokeria koristeluun)

Mittaa voi ja vesi kattilaan. Kuumenna seos kiehuvaksi. Lisää joukkoon vehnäjauhot, suola sekä sahrami. Huomioi, että sahramia tulee taikinaan hyvin vähän. Sekoita taikinaa voimakkaasti puuhaarukalla, kunnes siitä tulee kiinteää ja taikinasta muodostuu ”pallo”. Anna taikinan jäähtyä noin 30 minuuttia, tai niin että se on kädenlämpöistä. Voit siirtää taikinan vatkauskulhoon.

Riko kananmunat yksitellen kattilaan tai kulhoon, jossa taikina on. Vatkaa aina välissä voimakkaasti. Kun kaikki kananmunat on lisätty taikinaan ja taikina on vatkattu, voit lusikoida tuulihattutaikinan pursotuspussiin, tai lusikoida taikina suoraan kahdella lusikalla uunipellille leivinpaperin päälle pieniksi nökäreiksi (riippuen toki kuinka suuria näistä haluat). Käyttäessäsi pursotuspussia, pursota silloin uunipellille leivinpaperin päälle sopivan kokoisia tuulihattuja. Reseptillä tulee noin 20-30 tuulihattua, koosta riippuen.

Paista 175 asteessa noin 28 minuutin ajan, tai sen aikaa, että tuulihatut ovat kunnolla kypsyneet. Paistoaikaan vaikuttaa myös tuulihattujen koko. Nosta kypsät tuulihatut pois uunista ja anna niiden jäähtyä ennen täyttämistä ja tarjoilua. Leikkaa jäähtyneistä tuulihatuista ”lakki” irti.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Mausta kermavaahto vanilja- ja tomusokerilla. Lusikoi kermavaahto pursotuspussiin ja pursota haluamallasi tavalla tuulihattujen alaosan päälle. Lusikoi tai pursota vielä pursotuksen keskelle hieman vadelmahilloa ja nosta lakki takaisin täytteenä päälle. Siivilöi valmiiden tuulihattujen päälle lopuksi hieman tomusokeria ennen tarjoilua.

Minä käytin pursottamiseen hieman erikoisempaa pursotusterää eli -tyllaa, jota käyttämällä saa kauniin röyhelön reunoille ja keskelle muodostuu hyvä tila hillolle.

Tuulihattujen pursottaminen
Kermatäyte tuulihattuihin
Kermalla pursotetut tuulihatut
Helpot tuulihatut
tuulihatturesepti
Tuulihattujen paras resepti

Katso myös nämä tuulihattuherkut:

Herkulliset tuulihatut kinuskitäytteellä
Mansikkatäytteiset tuulihatut
Eclair-tuulihatut

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close