Se nopeampi pataleipä

Se nopeampi pataleipä

Se nopeampi pataleipä valmistuu tällä kertaa huomattavasti nopeammin kuin esimerkiksi tämä aikaisemmin leipomani pataleipä. Pataleipä on usein niin kutsuttu ”no knead”-tyylinen leipä eli siihen ei tehdä sitkoa, eikä taikinaa alusteta. Ainekset vain sekoitetaan keskenään ja nostatetaan hyvin pitkään.

Tämä leipä tehdään kuitenkin tällä kertaa eri tavoin. Alustin taikinaa pitkään, noin 10-15 minuutin ajan yleiskoneella. Lisäksi lisäsin hieman hiivan määrää, jotta taikina nousisi hyvin myös lyhyemmän nostatuksen aikana. Aina ei ole aikaa odottaa leivän nostatusta esimerkiksi kahtatoista tuntia. Nostatin taikinaa kaksikertaiseksi lämpimässä paikassa noin tunnin ajan, välillä taikinaa taitellen.

Taikina kumotaan nostatuksen jälkeen kuumaan pataan ja paistetaan ensin kannen alla ja lopuksi vielä hetken aikaa ilman kantta. Näin saat ihanan rapeakuorisen leivän nopeasti ja helposti. Kun leipä paistetaan padassa, on paistotulos varmempi. Pata on siis todella hyvä suuremman leivän paistoastia. Leipä saa kypsyä rauhassa kannen alla kuumassa padassa. Tämä patatekniikka toimii varmasti monille erilaisille leiville.

Anna leivän jäähtyä rauhassa paistamisen jälkeen, ennen kuin leikkaat sen siivuiksi. Minä en tietysti taaskaan malttanut odotella. Parempi olisi, kun antaisi leivän jäähtyä noin tunnista puoleentoista. Näin leivän kosteus ja rakenne tasoittuu ja saat herkullisia leipäsiivuja.

Katso alta tämä herkullinen nopeamman pataleivän ohje!

Siivuiksi leikattu ilmava leipä

Se nopeampi pataleipä

4 dl vettä
3 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
noin 7 dl vehnäjauhoja

(öljyä astioiden voiteluun)

Lämmitä vesi noin +42 asteiseksi. Sekoita taikinakulhossa veden joukkoon kuivahiiva ja suola. Anna olla hetken aikaa.

Lisää joukkoon jauhoja vähän kerrassaan, taikinaa sekoitellen. Alusta taikinaa niin, että se irtoaa kulhon reunoista. Tämä vie noin 10 minuuttia aikaa.

Öljyä toinen kulho, tai nosta taikina hetkeksi pois kuhosta ja öljyä käytössä ollut kulho kevyesti ruokaöljyllä. Laita taikina kulhoon. Nosta kulho leivinliinalla ja kelmulla peitettynä lämpimään paikkaan noin tunnin ajaksi. Taittele taikinaa muutaman kerran puolen tunnin nostatuksen jälkeen.

Kuumenna uuni 225 asteiseksi ja nosta pata uuniin kuumenemaan ennen leivän paistamista. Öljyä pata. Voit halutessasi leikata leivinpaperista sopivan kokoisen palan vuoan pohjalle. Taittele taikina vielä kerran varovasti muutamaan otteeseen ja kaada taikina pataan. Voit ripotella hieman jauhoja leivän päälle. Laita kansi padan päälle.

Nosta pata uuniin ja paista leipää kannen kanssa noin 30 minuutin ajan. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä noin viidentoista minuutin ajan.

Vinkki! Käytin patana valurautaista noin 2 1/2 litraista kannellista pataa tämän leivän paistamiseen. Toimi oikein hyvin.

Pataleipä nopeasti vehnäleipä
Leivän paistaminen padassa
Rapeakuorinen vehnäleipä
Herkullinen leipäresepti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close