Jouluinen vuokakakku

Jouluinen vuokakakku

Jouluinen vuokakakku on hyvä tarjottava suuremman suvun juhlissa. Tämä kakkupohja paistetaan samassa vuoassa, johon kakku kasataan ja josta se myös tarjoillaan. Näin tehtynä ei tarvitse pohtia kakun täytteen jämäkkyyttä, koska se pysyy varmasti vuoan sisällä. Pelkkä kermavaahto toimii täytteenä erinomaisesti ilman liivatetta.

Tästä kakusta riittää yli 20 henkilölle. Kakkua ei varsinaisesti leikata, vaan se lusikoidaan omalle lautaselle vuoasta. Myös kakun kuljettaminen ja säilöminen on helpompaa kuin tavallisen täytekakun, koska vuoka on aikalailla juuri tuon kakun kokoinen ja kakku ei tarvitse kuin päälle suojan kuljetuksen ajaksi.

Tämä resepti on tehty gluteenittomasti, mutta voit toki korvata gluteenittomat jauhot tavallisilla vehnäjauhoilla, jos et tarvitse gluteenitonta täytekakkua. Täytteenä käytin fariinisokerilla makeutettu kinuskista vaahtoa sekä herkullisia marjoja. Täyteessä voit hyvin käyttää pakastettuja marjoja, mutta koristeena tuoreet marjat toimivat paremmin.

Täytekakku uunivuoassa

Jouluinen vuokakakku

Sokerikakkupohja
7 isoa kananmunaa
3 dl sokeria
2 dl gluteenitonta jauhoseosta
2 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
(2 rkl kaakaojauhetta)

Täyte
6 dl vispikermaa
2 dl fariinisokeria
noin 5 dl marjoja

Kostutus
noin 4 dl maitoa

Koristelu
noin 200 g tuoreita marjoja
(rosmariinin oksia)
(kaakaojauhetta)

Valmista pohja vatkaamalla kananmunat ja sokeri paksuksi vaaleaksi vaahdoksi sähkövatkaimella tai yleiskoneessa. Sekoita kuivat aineet keskenään (käytä myös kaakaojauhetta, jos haluat tumman pohjan) ja siivilöi ne joukkoon muutamassa erässä välillä taikinaa varovasti sekoittaen. Kun taikina on tasaista, kaada se leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Minulla oli käytössä 23 cm x 30 cm x 6 cm uunivuoka, mutta se olisi voinut olla jopa hieman suurempi.

Paista kakkupohjaa 160-175 asteisessa uunissa noin 45-50 minuutin ajan, tai kunnes kakkupohja on kypsä. Nosta kakkupohja pois uunista ja kumoa se jäähtymään leivinliinan ja ritilän päälle.

Valmista täyte mittaamalla vispikerma ja fariinisokeri kulhoon. Vatkaa ne sähkövatkaimella tai yleiskoneella paksuksi vaahdoksi.

Ota vuoka pois kakkupohjan päältä ja poista leivinpaperi. Leikkaa kakkupohja kolmeen kerrokseen. Laita ensimmäinen kakkupohjakerros vuoan pohjalle ja kostuta kakkupohjaa hieman. Ripottele pohjan päälle marjat ja levitä vajaa puolet vaahdosta marjojen päälle. Laita täytteen päälle toinen kakkupohjakerros ja kostuta se edellisen tapaan. Ripottele päälle marjoja ja levitä saman verran täytettä kuin laitoit edelliseen kerrokseen. Nosta vielä yksi kakkupohja täytteen päälle, kostuta se ja levitä loput täytevaahdot kakkupohjan päälle kuorrutteeksi.

Tasoita pinta ja ripottele halutessasi hieman kaakaojauhetta vaahdon päälle. Koristele vuokakakku lopuksi tuoreilla marjoilla ja esimerkiksi rosmariinin oksilla.

Vinkki! Voit tehdä kakkupohjasta vaalean tai lisätä jauhojen joukkoon hieman kaakaojauhetta, jolloin kakkupohjasta tulee tummempi.

HUOM! Erityisruokavalion leivonnaisia leipoessasi, tarkista aina käyttämistäsi elintarvikkeista, että ne soveltuvat haluttuun ruokavalioon.

Täytekakku tiramisun tapaan
Kinuskinen joulukakku
Joulukakku marjoilla ja kinuskivaahdolla

Kurkkaa myös nämä jouluiset kakut:

Jouluinen täytekakku
Kermatoffeehyydykekakku
Kinuskinen Biscoff-juustokakku

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close