Lehtevät croissantit

Kotitekoiset lehtevät croissantit

Lehtevät croissantit voi valmistaa itse ihan omassa kotikeittiössä. Croissantien leipominen vaatii hieman vaivaa ja aikaa, mutta lopputulos palkitsee. Voit täyttää valmiit croissantit hillolla ja kermavaahdolla tai vaikka suolaisella savukalatäytteellä.

Croissanteihin valmistetaan ensin hiivalla kohotettava taikina, jonka sisään laitetaan voita. Taikinaa taitellaan useita kertoja, jotta saadaan aikaan hyvin lehtevä lopputulos. Muista antaa taikinalle aikaa niin nostatusvaiheessa kuin myös kaulintakertojen välissä, jotta saat täydellisen lopputuloksen.

Tämä oli mielestäni minun ensimmäinen kertani alusta asti itse tehtyjen croissantien leipomisessa ja opin tästä paljon. Olen aikaisemmin tehnyt kyllä voitaikinaa, mutta siinä on hieman erilainen taikina, vaikka työvaiheet hieman muistuttavat toisiaan. Kirjoitin reseptin alle omat huomioni, joten lue myös reseptin alta vielä minun vinkit ennen croissantien valmistamista. Näin pääset jo ensimmäisellä kerralla lähemmäksi täydellistä lopputulosta.

Katso alta ohjeet, vaihekuvat ja resepti näiden herkkujen leipomiseen!

Herkulliset croissantit itsetehtyinä

Croissant-taikina

(noin 7-8 croissantia)
Taikina
150 g (noin 1 1/2 dl) maitoa
1 1/2 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl voita
220 g (noin 4 dl) vehnäjauhoja

160 g voita

Täyte
(mantelimassaa)

Voitelu
1 keltuainen
1 rkl maitoa
1 rkl kermaa

Lämmitä maito noin +42 asteiseksi. Sekoita sen joukkoon hiiva ja sokeri. Anna seoksen seistä noin 10-15 minuutin ajan.

Lisää nesteen joukkoon suola, (huoneenlämpöinen) pehmeä voi sekä vehnäjauhoja vähitellen. Alusta taikinaa koneella noin parin minuutin ajan.

Nosta taikina kulhossa lämpimään paikkaan tuorekelmun alle kohoamaan noin kaksinkertaiseksi.

Croissantin valmistuksen vaihekuvat
Valmista taikinan kohotuksen aikana voista levy leikkaamalla voi ohuiksi siivuiksi leivinpaperin päälle. Tasoita levyt tasaiseksi.
lehtevän taikinan valmistaminen
Laita toinen puoli leivinpaperia voisiivujen päälle ja painele tai kauli voi vielä tasaiseksi. Nosta voilevy jääkaappiin odottamaan.
Ohjeet croissant-taikinan valmistamiseen
Kauli valmiiksi nostatettu taikina suureksi levyksi jauhotetun leivonta-alustan päällä. Nosta taikinalevy leivinpaperin päälle ja nosta taikinalevyn päälle vielä toinen leivinpaperi. Taittele taikina kolmeen osaan niin, että leivinpaperi jää laskosten väliin. Nosta taikina jääkaappiin noin tunnin ajaksi, jotta taikina on kylmä, kun voi lisätään väliin.
Vaihekuva croissanttitaikina
Ota taikina pois jääkaapista ja levitä se alustalle. Nosta voilevy taikinalevyn toiselle puolelle ja taita toinen puoli taikinaa voilevyn päälle. Pyyhkäise mahdolliset ylimääräiset vehnäjauhot taikinan päältä. Huomioi, että voin reunojen ulkopuolella on muutamia senttejä ylimääräistä taikinaa. Painele taikina tiiviisti voilevyn päälle ja painele saumakohdat hyvin kiinni. Käännä saumakohdat levyn päälle ja kauli kevyesti tasaiseksi.
Croissanttitaikinan kauliminen
Taittele taikina ensin puoliksi niin, että saumakohta tulee 1/3 taikinan reunasta. Taita taikina vielä sen jälkeen puoliksi. Kääri taikina kelmuun ja nosta taas 20-30 minuutiksi jääkaappiin.
Croissant-taikinan taittelu
Kauli taikina uudelleen levyksi ja taittele se tällä kertaa kolmeen osaan. Kauli vielä toisen kerran levyksi ja taittele kolmeen osaan. Jos voi tuntuu pehmeältä, niin taittele taikina vain kertaalleen. Nosta taikina jääkaappiin 20-30 minuutiksi. Jatka näin vielä 2-4 kertaa riippuen kuinka monta kertaa taittelet yhdellä kerralla. Muista viilentää taikina aina kahden taittokerran jälkeen jääkaapissa noin 20-30 minuutin ajan.
Croissant-taikinan leikkaaminen
Viimeisen jäähdytyksen jälkeen kauli taikina suureksi levyksi. Leikkaa taikinan reunat tasaisiksi joka puolelta. Leikkaa taikina 7-8 kolmioksi.
mantelicroissant
Leikkaa jokaiseen kolmioon pieni ”vekki” leveään päähän. Jos haluat täyttää mantelilla, niin muotoile mantelimassasta sopiva täytepala croissantin sisään ennen rullausta.
Croisanttien rullaaminen
Pyöräytä sen jälkeen croissant rullalle.
Valmiiksi rullatut croissantit vaihekuva
Nosta croisantit hieman huoneenlämpöä lämpimämpään (noin 29 astetta) uuniin noin 40-60 minuutin ajaksi kohoamaan. Laita croissanttien päälle leivinliina tai tuorekelmua.
Croissantien voitelu
Sekoita kulhossa keltuainen, maito ja kerma. Voitele croissantit seoksella.
Mantelilastut ja mantelicroissantresepti
Ripottele halutessasi mantelicroissantien päälle vielä mantelilastuja.
Sisäkuva lehtevästä croissan-leivonnaisesta
Paista croissantit ensin 200 asteessa kymmenen minuutin ajan. Laske sen jälkeen lämpötila 175 ja jatka paistamista vielä noin 10 minuutin ajan, tai niin kauan, että croissantit ovat kypsiä. Paistoaika riippuu uunista ja croissantien koosta.

Paista croissantit 200 asteessa kymmenen minuutin ajan. Laske sen jälkeen lämpötila 175 ja jatka paistamista vielä noin 10 minuutin ajan, tai niin kauan, että croissantit ovat kypsiä.

Nosta valmiit croissantit uunista ja anna niiden jäähtyä hetken aikaa ennen kuin siirrät niitä pois pelliltä. Anna niiden jäähtyä myös sisältä ennen herkuttelua ja croissantin leikkaamista.

Vinkit croissantien leipomiseen
 • Taikina saa olla ”jämäkkää”, mutta sitkon ei tarvitse olla yhtä vahvaa kuin esimerkiksi pullataikinassa. Taikinaa ei kannata vaivata pitkään, koska muuten sen kaulimisen kanssa voi tulla ongelmia.
 • Taikinan nostatus vie noin 45-60 minuuttia lämpimässä paikassa.
 • Muista viilentää voilla täytetty taikina aina hyvin taitteluiden välissä, jotta voi pysyy taikinan sisällä.
 • Kauli taikinaa aina kevyesti jauhotetun leivonta-alustan päällä, jotta taikina ei tartu kiinni alustaan ja mene rikki.
 • Pyyhkäise ylimääräiset jauhot taitteluvaiheessa välistä pois.
 • Voit hyödyntää taikinan viilentämiseen myös pakastinta taitteluiden välissä, jos haluat hieman nopeuttaa valmistusta.
 • Valmiiden croissantien nostatus: noin 1 tunti hieman huoneenlämpöä lämpimämmässä (noin 29 asteisessa) uunissa tai noin 2-3 tuntia huoneenlämmössä tai yön yli jääkaapissa. Voit valita näistä vaihtoehdoista itsellesi sopivimman. Minä nostatin lämpimässä uunissa noin tunnin ajan.
 • Muista jättää croissantien väliin hyvin kohoamistilaa, koska nämä todellakin kohoavat paiston aikana moninkertaisiksi.
 • Kun rullaat croissantia, niin älä levitä leikattua viiltoa paljon sivuille. Muuten valmiin croissantin muoto kärsii.
 • Rullatessasi croissantia, muista jättää kärki kunnolla croissantin alle. Minulla olisi tuo kärki saanut olla ehkä vielä hieman enemmän tuolla croissantin alla, jotta se olisi pysynyt kauniisti paikoillaan paiston aikana.
 • Voit kääräistä taikinan leikatut reunat ja ylimäääräiset taikinapalat yhdessä rullalle ja paistaa ne croissantien kanssa.
 • Voit käyttää samaa taikinaa makeisiin ja suolaisiin croissanteihin. Toki, jos käytät mantelimassaa täytteenä jo uunissa, niin silloin nämä ovat valmiiksi makeita.

HUOM! Haluan vielä tähän lopuksi sanoa, että tämä oli tapa, jolla minä nämä kuvien croissantit valmistin. Tapoja on varmasti todella monia niin voin ”laminointiin” kuin myös taikinan taitteluun ja taittelun määrään. Tällä tavoin minä pääsin kuvien lopputulokseen.

Rullatut croissantlrivonnaiset
Croissantien voitelu
Croissantien kohotus
valmiit lehtevät mantelicroissantit
Kauniit itsetehdyt croissantit
Croissantit sisältä
Kuinka valmistaa lehtevä taikina? Sisäkuva croissantista
Herkullinen croissant resepti

Katso myös nämä herkulliset ja lehtevät reseptit:

Helpot leivokset lehtitaikinasta
Kotitekoinen lehtitaikina
Omenaiset kermasarvet

Käy kurkkaamassa Pullahiiren leivontanurkan keittiöpuuhia myös Instagramissa ja Faceookissa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close