Pienet saaristolaisleivät

Pienet saaristolaisleivät

Pienet saaristolaisleivät toimivat hyvinä paikkakortteina ja samalla osana illallista tai päivällistä. Saaristolaisleipäreseptit tuntuvat aina olevan kovin suuria. Halusin tehdä tällaiset pienet paikkakorttileivät, eli nämä herkutellaan jouluruoan kanssa, mutta toimivat samalla kivasti myös paikkakortteina ruokapöydässä.

Samalla reseptillä voit toki valmistaa myös yhden pienen leivän. Minä muistin, että kaapissa oli näitä kivoja silikonisia muffinssivuokia, jotka muistuttavat kukkaruukkua, joten halusin paistaa leivät tällä kertaa niissä. Yhden pienen leivän voi paistaa pienessä leipävuoassa tai useamman pienen leivän vaikka muffinssipellin koloissa, jos näitä silikonisia vuokia ei löydy.

Saaristolaisleipä kuuluu monen perheen jouluun. Se maistuu ihan sellaisenaan voin tai levitteen kanssa, mutta usein saaristolaisleipää herkutellaan erilaisten kalaherkkujen tai – täytteiden kanssa. Tähän sopisikin täydellisesti esimerkiksi tämä mätitäyte.

Pieni saaristolaisleipä

Pieni saaristolaisleipä (1 leipä tai 5 pientä)

Leipäresepti
2 dl appelsiinimehua
1 tl kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
3 rkl tummaa siirappia
4 rkl leipämaltaita
4 rkl ruisjauhoja
4 rkl leseitä (ruis/vehnä/kaura)
noin 1 1/2 dl hiivaleipäjauhoja

Voiteluun
noin 3 rkl vettä
2 rkl tummaa siirappia

(rosmariinin oksia, nimilaput/-tikut)

Lämmitä appelsiinimehu +42 asteiseksi. Lisää sen joukkoon kuivahiiva ja anna seistä muutaman minuutin ajan.

Lisää joukkoon vielä suola ja siirappi. Sekoita ja mittaa joukkoon mallas, ruisjauho ja leseet. Lisää lopuksi vielä hiivaleipäjauhoja vähitellen joukkoon ja sekoita taikina tasaiseksi.

Lusikoi taikina tasaisesti viiteen pieneen muffinssivuokaan tai yhteen pieneen leipävuokaan.

Anna taikinan nousta noin tunnin ajan. Minä öljysin hieman leipien päällipintaa ja laitoin tuorekelmun leipien päälle nostatuksen ajaksi. Näin kelmu ei tartu taikinaan kiinni.

Paista leipiä noin 150 asteisessa uunissa noin tunnin ajan, tai kunnes leivät vaikuttavat kypsiltä. Voit voidella leipiä vesi-siirappiseoksella pariin otteeseen paiston loppuvaiheessa. Minä lämmitin voiteluun tarkoitetun veden ja siirapin kattilassa ja voitelin pullasutia apuna käyttäen leivät muutamaan otteeseen paiston aikana

Ota kypsät saaristolaisleivät pois uunista ja anna jäähtyä.

Halutessasi tökkää jokaiseen leipään pieni rosmariinin oksa ja paina leipään nimitikku.

Vinkki! Paistoaika ja -lämpötila on viitteellinen. Voit suojata leipiä paiston loppuvaiheessa hieman leivinpaperilla, ettei pinta ota liikaa väriä. Itse olen paistanut monta leipäerää, joten olen päässyt tutustumaan hyvin omaan uuniin ja sen parhaisiin paistolämpötiloihin.

Helppo saaristolaisleipä
Paikkakortit juhlapöytään
Paikkakortti saaristolaisleipä
Saaristolaisleipä kukkaruukku
Herkulliset saaristolaisleivät

Kurkkaa myös nämä leipäreseptit:

Helpot ja edulliset vehnäsämpylät
Helpot porkkanasämpylät
Itse tehty kaurapaahtoleipä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close