Lumiukkokakku kinuskitäytteellä

Lumiukkokakku sopii täydellisesti lastenjuhliin tai lastenmielisten talvijuhliin. Aikuiseen makuun sopivia kakkuja on tullut tässäkin kalenterissa jo muutamaan kertaan, niin tällä kertaa lumiukko on täytetty lasten makuun sopivaksi. Kakun täytteistä löytyy helposti valmistuvaa kinuskikermavaahtoa sekä ihania metsävadelmia.

Tämän voit kasata joko uunipellillä paistetusta kakkupohjasta tai kakkuvuoassa paistetusta. Tämä kakku onnistuu molemmilla tavoilla. Kerroksia tulee hieman eri määrä, mutta sillä ei ole väliä. Tämä pitää kuitenkin muistaa siinä kuinka paljon käytät täytettä mihinkin väliin, jotta täytettä riittää myös viimeiseen väliin yhtä paljon.

Yhden lumiukkokakun olen tehnyt jo ensimmäiseen Pullahiiren makeat kakut-kirjaani. Tuo kakku pääsi jopa kirjan kasikuvavalikoimaan mukaan. Tällä kertaa teimme tyttären kanssa vain lumiukon pään, koska tänä jouluna suositaan joulun juhlintaan vain perhepiirissä. Tällainen pieni kakku on sopiva perhejuhliin.

Katso alta vaihekuvalliset ohjeet kakun kasaamiseen ja koristeluun. Me teimme tämän kakun yhteistyössä yläkouluikäisen tyttären kanssa. Kiva, kun on nykyään taitavaa apua keittiöhommissa mukana. Lopussa vaihdoimme vielä lumiukon suun hieman erilaiseksi, mitä alkuun olimme ajatelleet. Näin ollen vaihekuvissa näkyy tuo hiilihampainen versio. Koska suu tuli hiilihampailla niin massiiviseksi, päätimme vaihtaa sen jälkiruokakulholla painettuun suuhun. Näin lumiukosta tuli myös ystävällisemmän näköinen.

Katso alta reseptit, ohjeet ja vaihekuvat lumiukkokakun kasaamiseen!

Hauska muotokakku valmistuu helposti ilman vuokaa.

Lumiukkotäytekakku

Kakkupohja
4 kananmunan sokerikakkupohja (L-koko)

Täyte
3 dl vispikermaa
1-1 1/2 dl karamellisoitua kondensoitua maitoa
(1-3 dl metsävadelmia ta muita marjoja)

Kostutus
noin 1-2 dl maitoa

Sokerikreemi
120 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
(3 tl vaniljasokeria)
3 rkl kermaa

Kuorrutus
noin 500 g sokerimassaa
(elintarvikevärejä)

Kakkupohjan valmistaminen

Valmista kakkupohja ohjeen mukaan. Paista se joko leivinpaperin päällä uunipellillä tai noin 20-22 cm sisähalkaisijaltaan olevassa kakkuvuoassa. Anna pohjan jäähtyä.

Uunipellillä paistettu pohja: Ota pyöreällä astialla sopivan kokoisia pohjapaloja niin monta kuin saat.
Kakkuvuoassa paistettu kakkupohja: Leikkaa kakkupohja kolmeen tai neljään osaan.

Täytteen valmistaminen

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon karamellisoitu kondensoitu maito ja vatkaa vielä sekaisin. Maista ja lisää tarvittaessa karamellisoitua kondensoitua maitoa vielä joukkoon. (karamellisoitu kondensoitu maito on paksua kinuskia)

Sokerikreemin valmistaminen

Valmista sokerikreemi vatkaamalla pehmeä voi ja tomusokeri keskenään muutamien minuuttien ajan. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen kerma. Vatkaa hyvin. Jos seos on jämäkän tuntuista, käytä sitä hetki mikrossa (muutama sekunti), jotta se pehmenee helposti levittyväksi.

Sokerikakkupohja leikattuna kolmeen osaan.
Kelmuta sopivan kokoinen pyöreä pohjainen kulho tuorekelmulla laittamalla kaksi pitkää kelmupätkää ristiin ja painamalla ne kulhoon.
Ensimmäinen sokerikakkupohja menossa vuokaan.
Laita ensimmäinen pohjakerros kulhoon.
Kakkupohjan muotoilu vuokaan.
Paina pohja tiiviisti kulhon pohjalle.
Kakkupohjan kostutus
Kostuta pohja pullasutia apuna käyttäen kevyesti.
Kinuskikermavaahdolla täytekakun täyttäminen.
Levitä täytettä (määrä riippuu nyt siitä kuinka monta pohjapalaa sinulla on käytössäsi) pohjan päälle. Jokaiseen kerrokseen tulee suurin piirtein yhtä paljon.
Marjojen laittaminen kinuskikermavaahdon päälle.
Ripottele päälle hieman marjoja ja nosta seuraava pohjakerros täytteen päälle. Kostuta, täytä ja ripottele marjat täytteen päälle.
Kakkupohjan kostutus täytekakkua tehdessä.
Kostuta seuraava kakkupohjakerros.
Täytekakun täyttäminen
Levitä täytettä pohjan päälle.
Marjojen levitys täytteen päälle.
Ripottele marjat kinuskivaahdon päälle.
Kakkupohja ja sen kostuttaminen oikea määrä kostuketta.
Jatka samalla tapaa, kunnes laitat viimeisen kakkupohjakerroksen täytteen päälle. Kostuta kakkupohja.
Kakkupohjan suojaaminen
Taittele kelmut suojaksi kakun päälle ja nosta kakku jääkaappiin odottelemaan mielellään seuraavaan päivään.
Kakun kumoaminen tarjoiluastialle.
Ota kelmut pois kakun päältä ja kumoa kakku tarjoiluastialle. Ota kulho ja kelmut pois kakun päältä.
Sokerikreemin levittäminen ja sokerimassan nostaminen kakun päälle.
Levitä kakun päälle ensin kauttaaltaan ohut murukerros sokerikreemistä. Nosta kakku hetkeksi jääkaappiin, jotta pinta viilenee. Levitä murukerroksen päälle vielä toinen kerros kreemiä mahdollisimman tasaiseksi. Nosta kakku takaisin jääkaappiin viilentymään.
Sokerimassan silottaminen kakun päälle tiiviisti ilman ryppyjä
Kauli valkoinen sokerimassa suureksi levyksi. Ota kakku jääkaapista ja nosta sokerimassa varovasti kakun päälle. Silottele sokerimassa tasaiseksi kerrokseksi kakun päälle.
Leikkaa ylimääräiset sokerimassat pois.
Leikkaa ylimääräiset sokerimassat pois ja värjää niistä porkkana, silmät sekä pipo haluamasi väriseksi.
Lumiukkokakku alkaa valmistumaan.
Kauli pipoa varten sokerimassa ohueksi levyksi. Asettele se kohdilleen ja leikkaa ylimääräiset pois. Voit kuvioida pipoon tulevaa sokerimassa kuviokaulimella tai vaikka kaulimalla muovista pitsiliinaa sokerimassan päällä. Koristele pipo haluamallasi tavalla reunuksilla, tupsuilla, korvaläpillä tai muilla vastaavilla. Muotoile porkkana ja silmät värjätystä sokerimassasta. Laita ne paikoilleen. Halutessasi voit kiinnittää osat esimerkiksi elintarvikeliimalla.
Perunaprässin käyttäminen sokerimassan kanssa.
Tupsujen tekoon voit käyttää valkosipulinpuristinta tai tällaista kuvassa näkyvää perunaprässiä. Sokerimassaa kannattaa lämmittää mikrossa hetken aikaa, jotta se on pehmeämpää käsitellä.
Lumiukkokakku ja sokerimassakoristeiden viimeistely
Paina suu esimerkiksi jälkiruokakulhon reunalla (varovasti, jotta sokerimassa ei mene rikki) tai käytä mustasta sokerimassasta tehtyjä ”hampaita”. Viimeistele lumiukko laittamalla halutessasi poskiin hieman punaista tomuväriä pensselillä.

Vinkki! Kannattaa muistaa, että muotokakkuja voi erinomaisesti tehdä ilman siihen tarkoitettua vuokaa edellisten ohjeiden mukaisesti. Tällä samalla tekniikalla voisi tehdä myös jalkapallon, koripallon, prinsessan, prinssin, leppäkertun, lippiksen, hatun jne. Mielikuvitus on vain rajana koristelussa!

Valmis lumiukkokakku väärinpäin. Näkyy sokerimassan kuviointi
Valmis lumiukkokakku ylhäältä päin.

Katso blogista myös nämä herkulliset vaihekuvalliset täytekakkuohjeet:

Suklainen tennarikakku
Lasten mango-passiontäytekakku
Kakkukuvan käyttö kakuissa

Kurkkaa lisää inspiraatiota leivontaan Pullahiiren leivontanurkan Instagramista ja Facebookista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close