Syksyinen porkkanaleipä

Syksyinen porkkanaleipä

Syksyinen porkkanaleipä paistetaan padassa ihanan rapeaksi ja maukkaaksi. Lisäsin perinteiseen vehnäleipätaikinaan hienoa porkkanaraastetta, joka antaa makua, väriä ja mehevyyttä leivälle. 

Leivän paistaminen padassa on helppoa. Tulen varmasti jatkossakin paistamaan useimmiten leivät padassa, olkoon resepti lähes minkälainen tahansa. Tämän leipätaikinan annetaan kohota noin tunnin ajan, välillä pariin otteeseen taikinaa nostellen. Leipä kypsyy kuuman padan sisällä tasaisesti ja kohoaa kauniin muotoiseksi. Paiston loppuvaiheessa kansi otetaan pois ja leipä saa vielä hieman väriä pintaan. Valmiin padassa paistetun leivän kuori on ihanan rapeaa ja sisäosa herkullisen mehevää.

Katso alta resepti ja leivo tämä herkullinen leipä uunipadassa vaikka keittoruoan rinnalle herkuteltavaksi tai sunnuntain brunssille!

Helppo pataleipä

Syksyinen porkkanaleipä

4 dl vettä
3 tl kuivahiivaa
1 ½ dl porkkanaraastetta
1 tl suolaa
noin 9 dl vehnäjauhoja

(ruokaöljyä työvälineiden tai käsien voiteluun)

Lämmitä vesi noin + 42 asteiseksi. Sekoita taikinakulhossa lämpimän veden joukkoon kuivahiiva. Anna levätä 5-10 minuutin ajan. 

Lisää joukkoon porkkanaraaste ja suola. Sekoita vehnäjauhoja vähän kerrassaan taikinan joukkoon. Työstä taikinaa käsin tai yleiskoneella niin, että taikina irtoaa kulhon reunoista. Lisää jauhoja sen verran, kun tarvitsee. 

Öljyä kulho, ja laita taikina öljyttyyn kulhoon nousemaan. Suojaa kulho esimerkiksi tuorekelmulla. Puolen tunnin jälkeen öljyä kaksi lusikkaa tai omat kädet, ja nostele taikinaa lusikoilla tai käsin reunoilta keskelle 4-5 kertaa, aina hieman kulhoa pyöräyttäen, jotta saat nostettua taikinaa aina eri kohdista. Anna taikinan kohota vielä hetki ja nostele taikina vielä samalla tavalla uudestaan kohotuksen loppuvaiheessa.

Laita uuni nostatuksen puolivälissä kuumenemaan 225 asteeseen ja nosta tyhjä pata (vetoisuus noin 2 1/2 litraa) uuniin. Kun uuni on kuuma, ota pata pois uunista ja laita varovasti padan pohjalle leivinpaperi (leivinpaperi voi olla pohjan kokoinen tai nousta hieman padan reunoille.) Ole varovainen, ettet polta itseäsi kuuman padan kanssa. 

Kun taikina on kohonnut noin tunnin ajan, kaada se varovasti pataan ja laita kansi päälle. Nosta pata uuniin ja paista ensin 30 minuutin ajan 225 asteessa kansi padan päällä. Ota sen jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä noin 5-10 minuutin ajan, tai kunnes leipä on kypsä ja sen pinta on saanut riittävästi väriä. Anna leivän levätä hetki ennen siivuttamista ja herkuttelua! 

Pataleivän valmistaminen
Vaihekuva pataleipätaikinan valmistamiseen
Leipätaikina padassa

HUOM! Koska leipä paistetaan kuumassa uunissa ja pata pitää kuumentaa jo ennen leivän paistamista, selvitä padan valmistajalta, että käyttämäsi pata kestää tämän kuumennuksen. 

Valmis rapeakuorinen leipä

Kurkkaa myös nämä herkulliset reseptit:

Se nopeampi pataleipä
Helpot porkkanasämpylät
Näppärät jääkaappisämpylät

Kommentoi

  1. Kotihiiri says:

    Kuinka iso padan tulee olla? Mitä paistotasoa uunissa suosittelet käytettäväksi?

    1. Hei! Minä olen käyttänyt 2,5 litrasta pataa. Pitääkin lisätä tieto vielä tuonne ohjeen puolellekin. Minä olen käyttänyt alinta tai toiseksi alinta tasoa.

  2. Johanna says:

    Voisiko osan vehnäjauhoista korvata kaurajauhoilla?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Close
Pullahiiri © Copyright 2020. All rights reserved.
Close